Mapsource (NL)

Hieronder volgen wat aanwijzingen voor het gebruik van de Openfietsmap in Mapsource (NL):

Installatie van Mapsource

Lees dit eerst als Mapsource nog niet is geïnstalleerd: http://www.javawa.nl/msinstalleren.html

Mapsource versies

De kaart werkt het best met de laatste mapsource versie (6.16.3). Versies 6.13.7 of 6.15.7 zijn geschikt voor oudere pc's met Windows XP, oudere versies van Mapsource vind je hier

Kaart wordt niet goed weergegeven of is niet zichtbaar?

Meestal is het een kwestie van de kaart selecteren. Dat kan met de product selectieknop linksboven in het scherm, deze is echter niet zichtbaar als er slechts één kaart geïnstalleerd is. Kies dan in het menu:

Beeld > Overschakelen naar Product > Openfietsmap

Soms is alleen de basiskaart actief. In de kaartversies ouder dan eind maart 2013 is deze basiskaart leeg, in de latere versies is een lage resolutie kaart te zien om (in een groter gebied) snel door de kaart te kunnen scrollen.

Schakel die normaal uit (met Ctrl-G) of

Beeld > Alleen Basiskaart (moet niet aangevinkt staan!)

Geen kaart zichtbaar? Vink "Alleen Basiskaart" uit!

Soms worden de kaarten niet goed weergegeven vlak na een update. Dit kan te maken hebben met het feit dat Mapsource de weergave tijdelijk opslaat in zijn cache geheugen. Hierdoor kan de weergave van een oudere kaartversie in conflict komen met een recentere. Dit kan opgelost worden door het cache geheugen van Mapsource te legen mbv de 2x Ctrl-G toets.

Ook blijkt Mapsource vaak helemaal uit te zoomen (3000km) bij het schakelen tussen verschillende kaarten. Selecteer eerst de kaart (Kaartselectieknop of Beeld>Overschakelen naar product) en dan

Beeld > Uitzoomen regio (of Ctrl -)

Kaart teveel uitgerekt?

Dit kan verbeterd worden door de projectiehoek bij te stellen met

CTRL-ALT-A

Zie ook http://www.javawa.nl/bc_projectie.html

Routering

  • Stel het voertuig in, bij voorkeur op "Fiets" in het menu "Bewerken->Voorkeuren".

  • Evt. onverharde wegen aanvinken om deze te vermijden. 'Onverhard' zijn tracks, (voet)paden, trappen en kasseiwegen, echter niet de zgn. schelpenpaden.

  • Snellere tijd en/of voorkeur voor snelwegen geeft de voorkeur aan fietsroutes.

  • Auto/motorfiets: Vermijd onverharde wegen en onverharde (fiets)paden (ook schelpenpaden) tbv racefiets, velomobiel. Ongeschikt voor autonavigatie.

  • Voetganger: In steden kan het soms handiger zijn het 'voertuig' op voetganger te zetten, hiermee worden veel 1-richtingsverkeerswegen, die vaak voor fietsers in beide richtingen toegankelijk zijn (maar op osm nog lang niet allemaal als zodanig zijn aangegeven) óók gebruikt voor de routering. Zet de optie 'onverhard vermijden' ook aan om voetpaden en trappen te vermijden. Wanneer de routering vastloopt op de kaartgrens (Mapsource bug!) vink tolwegen vermijden ook aan en gebruik voldoende tussenpunten als de route teveel omwegen maakt over fietsroutes (zie hieronder).

  • Met de optie vermijdt tolwegen wordt er uitsluitend over fietsroutes gerouteerd. Waar de routes op openstreetmap nog niet compleet zijn kan er een vreemde omweg in de route zitten. Een extra tussenpunt invoegen of ipv tolwegen de voorkeur instellen voor snelwegen kan de routering ten goede komen.

Tolwegen aangevinkt heeft ongeveer hetzelfde effect als voorkeur

voor snelwegen; in beide gevallen wordt een route over vnl. fietsroutes berekend.

In deze stand maakt de route geen nodeloze omwegen over fietsroutes

Routering op langere trajecten

Een bekend probleem vormt de routering op langere trajecten (>40km). Dit blijkt erg afhankelijk van het apparaat en de lokatie. Routes berekend over de kortste afstand en routering als 'voetganger' werken vaak beter dan routering ingesteld op kortere tijd (fietsroutes). Merkwaardig feit is dat de routeberekening op een oude Etrex GPS vaak veel verder komt dan in Mapsource. Ook een Dakota lijkt beter in het berekenen van een route in vgl met de Oregon (een route van 150km zonder tussenpunten van bijv. Amersfoort tot Emmen is mogelijk).

Zichtbaarheid van POIS

Om pois (points of interest) zoals knooppunten of fietsenzaken ook bij lagere zoomniveaus te kunnen zien, kunnen het beste de "Diensten" niet op "Automatisch" worden gezet, maar op "Aan".

Hoogteprofiel maken

  1. Selecteer de routeknop

  2. Maak een route

  3. Bekijk de route-eigenschappen (mbv rechtermuisklik of het venster in de linkerkolom)

  4. Klik op profiel weergeven

Zoekfunctie

  1. Open het menu Zoeken->Zoeken naar plaatsen->Kenmerk

  • Fietsknooppunten: Overig > communicatie of plaatsen/steden

  • Fietsenmakers: Autodiensten->Autoreparatie

  • Hellingen: Overig > Reparatiedienst

Fietsknooppunten zoeken

Handleiding

Officiële gebruikershandleiding:

http://www8.garmin.com/manuals/MapSource_NLMapSourceGebruikershandleiding.pdf

Instructiefilmpjes van Mr GPS:

www.youtube.com/user/mrgpsnl